Anna-Maria L — annamaria-l.se

31 januari, 2012

Jag väljer att leva

Filed under: Tankar — Taggar:, , , — Anna-Maria @ 21:18

Idag är det ett år sedan en vän valde att avsluta sitt liv. En vän som jag lärde känna under en mindre rolig period av mitt liv men samtidigt en period som jag har lärt mig otroligt mycket av. En period som har format mig till den jag är idag med alla erfarenheter, både positiva och negativa. En period som jag tog mig upp ur och gick vidare, mycket rakare i ryggen och med enormt mycket mer livserfarenhet i bagaget. Det gjorde tyvärr inte hon.

Det var alldeles för länge sedan jag träffade henne sist men vi hade kontakt emellanåt och vi skulle ses både före och efter jul för drygt ett år sedan men olyckliga omständigheter gjorde hela tiden att det inte blev av. Det sörjer jag såhär i efterhand, jag trodde såklart att det skulle komma fler chanser. Det var först på hennes födelsedag i början av mars som jag insåg vad som hade hänt, då hade jag i flera veckor tänkt att jag skulle smsa henne men annat kom hela tiden i vägen.

Med tanke på hur jag lärde känna henne så kändes det lite extra, just det faktum att hon själv valde att avsluta sitt liv. På ett sätt kände jag att det, statistiskt sett, lika gärna hade kunnat vara jag. Skillnaden där är att jag hela tiden har sett en framtid med nya saker att upptäcka som jag vill uppleva, även om den ibland varit väldigt avlägsen.
Det är så fruktansvärt tragiskt att det ska behöva gå så långt som att en jättefin tjej väljer att lämna den här världen och jag blir så arg över att hjälpen inte är tillräcklig. Den är på inga sätt tillräcklig, så länge det fortfarande finns folk som väljer den utvägen så är hjälpen inte tillräcklig.

Efter att första chocken och sorgen lagt sig insåg jag att det bästa jag kunde göra, det enda jag faktiskt kunde göra, var att leva för oss båda två. Hon valde att avsluta sitt liv alldeles för tidigt. Jag hittade vägen tillbaka till livet för att det fanns, och fortfarande finns, så mycket kvar som jag vill göra och upptäcka. Det absolut bästa jag kan göra nu är att leva för oss båda. Att våga ta risker och chanser, inte låta någonting hindra mig och framförallt inte ångra någonting.
Jag väljer livet, att leva fullt ut. Idag och varje dag.

4 Comments »

 1. Otroligt bra skrivet Anna!
  Jag kan bara stå vid din sida och hjälpa dig ifall du skulle behöva stöd.
  Jag älskar dig!

  Kommentar by sara — 31 januari, 2012 @ 22:35

 2. Åh, fina, fina Sara! Det är inte så bara att ha dig vid min sida, var hade jag varit annars idag? Du är, och har varit, ett otroligt stöd! 8 års vänskap och jag hoppas på många, många till!
  Jag älskar dig också! <3

  Kommentar by Ponyo — 1 februari, 2012 @ 16:07

 3. Fint skrivet, AM! Det finns så mycket att leva för, och det är fruktansvärt tragiskt att det inte finns tillräckligt med hjälp idag för att få alla att känna det.

  Kommentar by Josse — 1 februari, 2012 @ 07:41

 4. Tack! <3 Ja det finns ju så mycket att leva för, synd bara att inte alla kan känna så även om saker känns mörkt och grått ibland.

  Kommentar by Ponyo — 1 februari, 2012 @ 16:09

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget. TrackBack URL

Lämna en kommentar

Powered by WordPress